Zelí jako klasika se dělá z hlávkového zelí. U nás jsou oblíbené i jiné varianty, a to třeba zelí z červené řepy. Tato podoba je doslova voňavou variantou, protože se při jeho přípravě používá voňavé koření jako badyán a skořice. Jako přílohu jsme dnes zvolila špecle, které jsou rychle hotové a použít je můžete jako přílohu k řadě pokrmů.
Zelí z červené řepy a špaldové špecle
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 45 minut
Ingredience zelí: 4-5 čerstvých červených řep 50 g másla 1 badyán 1 kus skořice 1 červená cibule 1-2 lžíce třtinového cukru 80 ml červeného vinného octa šťáva z 1 pomeranče 1 jablko hrst nasekaných lístků petrželky nebo celerové natě hrubozrnná sůl vícebarevný pepř
Postup: Řepu uvaříme ve vodě do měkka, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. K vaření řepy používá tlakový hrnec, doba vaření se tak podstatně sníží (trvá to cca 15-20 minut, záleží na velikosti). Jakmile máme řepu uvařenou, tak ji necháme vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Poté si v hrnci rozehřejte máslo, aby začalo pěnit. Přidáme celý badyán i skořici a nechte ještě chvilku pěnit. Ucítíte nádhernou vůni koření, která se pak promítne do chuti i vůně zelí. Dále do másla a koření přidáme pokrájenou červenou cibuli a nastrouhanou řepu a posypeme cukrem (na začátku stačí jedna lžíce) a přelijeme ocet a pomerančovou šťávou. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Poté zakryjeme a na mírném plameni dusíme asi 5-10 minut. Dobře vše promícháme. Do zelí přidáme oloupané, nastrouhané jablka a dusíme, až bude vše měkké. Nakonec je možné ozdobit zelí petrželkou (nebo celerovou natí).
Špaldové špecle
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 20 minut
Ingredience špecle: 600 g špaldové mouky (lze použít hladkou mouku) 4 vejce 250 ml mléka ¼ lžičky muškátového oříšku 100 g másla hrubozrnná sůl
Postup: Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout, tak aby bylo vlažné. Do másla zašleháme vejce, muškátový oříšek, sůl a střídavě přidáváme mouku a mléko. Mělo by vzniknout husté těsto, které necháme cca 10 minut stát. Mezitím si dáme vařit vodu. Špecle pak vaříme v osolené vroucí vodě, kdy je do vody protlačujeme přes „síto“ např. jako halušky. Špecle ve vodě promícháme a jakmile vyplavou tak jsou hotové. Scedíme a podáváme jako přílohu.
Zelí z červené řepy v kombinaci se špeclemi skvěle doplní pečené maso, dle vašeho výběru a chuti u nás to bylo pečené kuře. |