Počet porcí: Na cca 3 plechy Doba přípravy: Odležení 2-3 dny, Pečení: 10-12 minut
Ingredience: 400 g hladké mouky 140 g moučkového cukru 1 lžíce mletého perníkového koření (hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán) 2 lžíce medu 2 vejce 50 g tuku (másla, hery)
Na polevu: 1 bílek + trocha citronové šťávy 150 g moučkového cukru
Postup: Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, vejce a tuk, a vypracujte hladké, tuhé těsto. Dejte na dva až tři dny uležet. Těsto prohněťte a vyválejte na 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 10–12 minut. Perníčky po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu. |