 Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.
Středomořská zelňačka
Počet porcí: 4-5 Doba přípravy: 35 minut
Ingredience: 500 g bílého zelí (1/2 větší hlávky zelí) 3 střední mrkve 3 papriky (bílé, červené) 1 velká cibule 2 stroužky česneku ¼ celeru 400 g loupaných, krájených rajčat 200 g černých oliv (vypeckovaných) 2 lžičky bazalky 2 lžičky oregana 2 lžičky tymiánu 3-4 lžičky třtinového cukru Hrubozrnná sůl Vícebarevný pepř Cca 700 ml zeleninového vývaru olej
Postup: Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky |