Poctivě a chutně

Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.

Středomořská zelňačka

Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:
500 g bílého zelí (1/2 větší hlávky zelí)
3 střední mrkve
3 papriky (bílé, červené)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
¼ celeru
400 g loupaných, krájených rajčat
200 g černých oliv (vypeckovaných)
2 lžičky bazalky
2 lžičky oregana
2 lžičky tymiánu
3-4 lžičky třtinového cukru
Hrubozrnná sůl
Vícebarevný pepř
Cca 700 ml zeleninového vývaru
olej

Postup: Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky