Mrkev mám ráda stejně tak jako dýni a jsem schopná ji „nacpat“ téměř do všeho. Někdo by řekl, že jen z mrkve žádnou zvláštní polévku neuvaříte, ale díky maličkostem jako je koření, pasta tahini nebo opečená cizrna a semínka černého sezamu se z obyčejného mrkvového krému stane něco výjimečného.
Mrkvový krém s kurkumou a chilli
Počet porcí: 4 Dobra přípravy: 30 minut
Ingredience: 6 mrkví 1 bílá cibule 2 lžičky kurkumy 1/2 lžička chilli 130 ml smetany (pro abkm jsem použila sójovou) 700-800 ml vývaru Hrubozrnná sůl olej 1 lžička pasty tahini (nemusíte dávat, ale díky ní je polévka opravdu jedinečná)
K podávání: Semínka černého sezamu Opečená, vařená cizrna Oblíbená bylinka (použila jsem bazalku)
Postup: Nejprve si oloupeme mrkev a nakrájíme na stejně velké kostky. Oloupeme si a najemno nakrájíme cibuli. Na oleji si pak cibuli zesklovatíme a poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev. Vše osmahneme. Přisypeme kurkumu a chilli, mírně osolíme. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Poté vše rozmixujeme ponorným mixerem a přilijeme smetanu, provaříme. Přidáme lžičku pasty tahini a promícháme. Dle chuti osolíme a případně přidáme chilli. Polévku můžete trochu ozvláštnit např. vařenou cizrnou, kterou před podáváním opečete na pánvi a semínky černého sezamu. Navrch přidejte svoji oblíbenou bylinku, u mě je to bazalka. Díky těmto maličkostem vám vznikne netradiční mrkvová polévka. |