Léto je obdobím, kdy je dostatek sezónní zeleniny. Pokud potřebujete rychlou večeři nebo jen něco dobrého na zub, tak bezva výběr jsou zeleninové placičky. Placičky jsou velmi variabilní a u nás jsou oblíbené cuketové s mrkví, abych jim dodala ještě větší „šmrnc“ okořenila jsem je kořením garam masala.
Cuketovo mrkvové placičky s jogurtovým dipem
Počet porcí: cca 16 kusů Doba přípravy: 25 minut
Ingredience: 1 větší cuketa (cca 950 g) 3-4 středně velké mrkve 2 stroužky česneku 2 jarní cibulky 3 vejce 3-4 lžíce mouky (já použila bezlepkovou směs Jizerka) 3 lžičky koření garam masala Hrubozrnná sůl Vícebarevný pepř
Jogurtový dip: 150 g bílého jogurtu (já použila rostlinný) 1 stroužek česneku Hrubozrnná sůl Vícebarevný pepř
Postup: Nejprve si nastrouháme nahrubo cuketu a přes pláténko si ji vymačkáme. Zbavíme ji tak co nejvíce vody. Stejně nastrouháme i mrkev. Do velké mísy si dáme všechny ingredience. Tedy vymačkanou, nahrubo nastrouhanou cuketu, nahrubo nastrouhanou mrkve, nasekanou jasní cibulku a česnek, vejce, mouku (Jizerku), koření garam masala, sůl a pepř. Směs dobře promícháme a konzistenci by měl mít asi jako těsto na bramboráky. Rozpálíme si v pánvi olej a lžící klademe placičky, které z každé strany osmahneme. Nachystáme si velký talíř, který vyložíme ubrouskem a osmažené placičky na něj dáváme. Zbavíme je tak ještě tuku po smažení. Placičky podáváme s jogurtovým dipem, kdy v misce si smícháme jogurt, prolisovaný česnek a osolíme a opepříme. |