Poctivě a chutně

Zelí jako klasika se dělá z hlávkového zelí. U nás jsou oblíbené i jiné varianty, a to třeba zelí z červené řepy. Tato podoba je doslova voňavou variantou, protože se při jeho přípravě používá voňavé koření jako badyán a skořice. Jako přílohu jsme dnes zvolila špecle, které jsou rychle hotové a použít je můžete jako přílohu k řadě pokrmů.

Zelí z červené řepy a špaldové špecle

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience zelí:
4-5 čerstvých červených řep
50 g másla
1 badyán
1 kus skořice 
1 červená cibule
1-2 lžíce třtinového cukru 
80 ml červeného vinného octa
šťáva z 1 pomeranče
1 jablko
hrst nasekaných lístků petrželky nebo celerové natě
hrubozrnná sůl
vícebarevný pepř

Postup: Řepu uvaříme ve vodě do měkka, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. K vaření řepy používá tlakový hrnec, doba vaření se tak podstatně sníží (trvá to cca 15-20 minut, záleží na velikosti). Jakmile máme řepu uvařenou, tak ji necháme vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Poté si v hrnci rozehřejte máslo, aby začalo pěnit. Přidáme celý badyán i skořici a nechte ještě chvilku pěnit. Ucítíte nádhernou vůni koření, která se pak promítne do chuti i vůně zelí. Dále do másla a koření přidáme pokrájenou červenou cibuli a nastrouhanou řepu a posypeme cukrem (na začátku stačí jedna lžíce) a přelijeme ocet a pomerančovou šťávou. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Poté zakryjeme a na mírném plameni dusíme asi 5-10 minut. Dobře vše promícháme. Do zelí přidáme oloupané, nastrouhané jablka a dusíme, až bude vše měkké. Nakonec je možné ozdobit zelí petrželkou (nebo celerovou natí).

Špaldové špecle

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience špecle: 
600 g špaldové mouky (lze použít hladkou mouku)
4 vejce
250 ml mléka
¼ lžičky muškátového oříšku
100 g másla
hrubozrnná sůl

Postup: Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout, tak aby bylo vlažné. Do másla zašleháme vejce, muškátový oříšek, sůl a střídavě přidáváme mouku a mléko. Mělo by vzniknout husté těsto, které necháme cca 10 minut stát. Mezitím si dáme vařit vodu. Špecle pak vaříme v osolené vroucí vodě, kdy je do vody protlačujeme přes „síto“ např. jako halušky. Špecle ve vodě promícháme a jakmile vyplavou tak jsou hotové. Scedíme a podáváme jako přílohu.

Zelí z červené řepy v kombinaci se špeclemi skvěle doplní pečené maso, dle vašeho výběru a chuti u nás to bylo pečené kuře.