Poctivě a chutně

Kombinace cukety a švestek se mi už jednou osvědčila a proto jsem se do ní pustila znovu, ale zase v trochu jiném provedení. Dnes jsem do koláče přidala kakao a perníkové koření. Díky cuketě je koláč krásně vláčný a švestky, jej díky své kyselosti  povznesou. Lze jej připravit z klasických ingrediencí tak i v bezlepkové podobě.

Cuketový koláč se švestkami a perníkovým kořením

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:
•500 g cukety (na hrubo nastrouhat)
•250 g mouky (můžete použít tu, na kterou jste zvyklí, já jsem pekla bezlepkovou variantu, tudíž jsme použila červenou Doves Farm)
•3 lžíce kvalitního kakaa
•1 lžička prášku do pečiva (pro bzl. variantu bez lepku)
•1 lžička perníkového koření
•100 g třtinového cukru
•2 vejce
•60 g tuku (já použila Heru)
•cca 110 ml mléka (použila jsem rýžové)
•400 g švestek
•tuk na vymazání formy + strouhaný kokos na vysypání (můžete použít i pečící papír)

Postup: Nejprve si omyjeme švestky, vypeckujeme je a rozkrojíme na čtvrtiny. Dáme stranou. Cuketu si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V jedné míse si smícháme suché ingredience. Tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, koření a promícháme. Tuk necháme povolit. V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem. K vyšlehané směsi pak přidáme tuk a opět vyšleháme. Poté postupně přidáváme sypkou směs a přiléváme mléko. Těsto je teď tužší. Nakonec přimícháme cuketu a díky tomu se stane těsto tekutější. Těsto na koláč pak nalijeme do připravené koláčové formy (já ji vymazala tukem a vysypala kokosem). Nakonec poklademe nachystanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.