Poctivě a chutně
Cuketa je univerzální zelenina, dá se použít jak při klasickém vaření, tak i při pečení. Díky cuketě nejsou pak moučníky suché, ale vláčné. Protože jsem měla doma ještě zbytek švestek, využila  jsem je i při přípravě tohoto moučníku. V období, kdy je cuket všude plno, je to další recept, kde se najde její využití. 

Cuketový chlebíček se švestkami 

Počet porcí: forma na biskupský chlebíček o rozměrech (31 x 12 x 7 cm)
Doba přípravy: 60 minut 

Ingredience: 
180 ml podmáslí (nebo kefíru, acidofilního mléka)
350 g špaldové mouky (typ 630)
450 g cukety
2 vejce
120 g  třtinového cukru 
120 g tuku (Hera máslová)
cca 10 kusů švestek
2 lžičky skořice 
½ lžičky muškátového oříšku 
1 ½ lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli 

Postup: Troubu si předehřejeme  na 180 stupňů. Švestky si umyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. V míse si smícháme prosátou mouku, koření (skořici, muškátový oříšek), sodu, prášek do pečiva, sůl. V druhé míse si vyšleháme cukr s vejci, přidáme povolený tuk a podmáslí. Prošleháme a pomalu přisypáváme sypkou směs. Vše promícháme. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu těsta si nalijeme do formy, poklademe polovinou švestek a pak přidáme druhou polovinou těsta a navrch dáme zbytek švestek. Takto nachystaný chlebíček dáme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile je navrchu hnědý, ale na špejli se těsto ještě lepí, tak navrch dáme pečící papír a pečeme do té doby, než je upečeno (na špejli se už těsto nelepí). 

Inspirace: http://www.pradobroty.cz/2014/10/sladky-cuketovy-chlebicek.html