V období, kdy se to venku bacily jen hemží, je u nás oblíbený čaj ze zázvoru s medem a citronem. Je to nejlepší lék a skvělá kombinace chutí. Když je něco dobrého tak proč to nevyužít i jinak, tak se zrodil nápad na zázvorové sušenky. Jsou stejně dobré jako „tekutá“ varianta. Zázvorové sušenky Počet porcí: 40-50 kusů (dle velikosti vykrajovátka) Doba přípravy: 10 minut příprava těsta + chlazení (u bezlepkové varianty doporučuji chladit těsto déle, nejlépe přes noc + 10 minut pečení) Ingredience: 180 g mouky (pro bezlepkovou variantu jsem použila Doves Farm červenou, jinak vyzkoušeno se špaldovou moukou) 65 g změklého tuku (Hera) 3-4 lžíce medu 1 lžička mletého zázvoru 1 lžička prášku do pečiva (bezlepková varianta prášek do pečiva bez lepku) 1-2 lžičky citronové šťávy (případně i trochu citrónové kůry z bio citrónu) Postup: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, zázvorem a poté přidáme povolený tuk, med a citronovou šťávu. Propracujte hmotu na těsto, které zabalíte do potravinové folie a dáte do lednice odpočinout (lepková varianta stačí 1 hodina, bezlepková minimálně 4 hodiny). Poté z těsta vyválejte placku (u bezlepkové varianty vyvaluji před potravinovou fólii) tlustou cca 0,5 cm a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary. Sušenky dejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 8-10 minut až začnou sušenky mírně hnědnout. Výborné jsou k čaji a jak jinak zázvorovému s medem a citronem. |