Poctivě a chutně
Omáčku z pečené dýně děláme doma často. Většinou ji připravuji s tymiánem, ale dnes jsem zvolila jinou bylinku, a to šalvěj. Ve staročeské kuchyni byla prý šalvěj rovnocenná s petrželkou. Šalvěj má velmi silné kořenité aroma i výraznou chuť, proto jí nepoužíváme mnoho. Na jednu porci stačí špetka šalvěje. Tato omáčka se hodí k těstovinám, dle vašeho výběru. U nás jsou nejoblíbenější špagety. 

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a šalvěje 

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut 

Ingredience:
těstoviny dle vašeho výběru (u nás vedou špagety)
1/2 středně velké dýně (hokaido nebo máslová)
lžíce olivového oleje
hrubozrnná sůl
vícebarevný pepř
2 lžičky šalvěje
nastrouhaný parmazán
500-700 ml vývaru
100 ml smetany
případně dýňová semínka na ozdobení 

Postup: Vaše oblíbené těstoviny si vaříme dle návodu na obalu. Já jsem zvolila špagety, ty u nás mají děti nejraději.Dýni si okrájejte, zbavte semínek a nakrájejte na stejné kostky. V míse si smíchejte olivový olej, sůl a šalvěj a promíchejte. V této marinádě obalte nakrájenou dýni a rozprostřete ji na předem připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut. Poté dýni dejte do hrnce, přilijte vývar (tak aby byla lehce ponořena) trochu dýně se dejte stranou na podávání a zbytek a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a přilijte smetanu. Provařte. Dle potřeby pak dochuťte solí a pepřem.Uvařené těstoviny podávejte s dýňovou omáčkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem a dýňovými semínky.