Poctivě a chutně

Když máte doma hodně švestek a koláčů už jste upekli hodně, nezbývá nic jiného než je zužitkovat jinak. Pro mě skvělý způsob zužitkování švestek, je do povidel. Ráda je pak využívám jako náplň do koláčů a buchet. Výhodou těchto povidel je, že je pečete v troubě a máte je jedna dvě hotové.

Švestková povidla pečená v troubě

Počet porcí: 3 skleničky
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:
1 kg švestek (vypeckovaných)
250 g třtinového cukru (lze použít cukr krystal)
1 lžíce octa
2 lžíce rumu
1 lžička skořice
½ lžičky mletého hřebíčku

Postup: Vypeckované švestky si dáme na plechu s vyšším okrajem pokapeme octem a dáme do trouby vyhřáté na cca 230 stupňů. Cca po 25 minutách posypeme 125 g cukru. Po dalších 15 minutách přidáme zbytek cukru (125 g). Cukru může být méně, záleží na sladkosti/kyselosti švestek a jak máme rádi sladké. Směs nemícháme. Po dalších 15 minutách vyndáme směs z trouby. Přidáme hřebíček, skořici a rum a rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud jsme použili hodně šťavnaté švestky a povidla jsou tekutá, můžeme dát ještě péct. Pak ještě horké nalijeme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru.

Inspirace: https://www.tradicnirecepty.cz/svestkova-povidla-z-trouby/