Poctivě a chutně

Vůni i chuť skořice u nás milujeme. Proto jsem toho využila při přípravě skořicových šneků, a jelikož se pomalu, ale jistě blíží Velikonoce, můžete tyto šneky naaranžovat tak, že budete mít i netradičního velikonočního beránka. Dětem se tento nápad moc líbil a myslím, že letošní Velikonoce tato podoba netradičního beránka zvítězí nad jeho klasickou podobou. Pakliže šneky prostě naskládáte vedle sebe na plech nebo do formy, pochutnáte si stejně.

Skořicový beránek aneb skořicové šneky

Počet kusů: 4 střední beránci
Doba přípravy: 10 minut kvásek + 30 minut kynutí těsta + 10 minut příprava + 45 minut pečení

Ingredience:
1 kostka čerstvého droždí
1 lžíce mléka na kvásek
1 lžička třtinového cukru
500 g mouky (na bezlepkovou variantu jsem použila 270 g Doves farm červená + 230 g Schär mix it universal) (pro klasické pečení pak použijte hladkou mouku)
260 ml rýžového (nebo kravského) mléka
2 žloutky
4 lžičky skořice mleté
2 lžičky kardamomu mletého
100 g tuku (např. Hera)
Špetka soli
Třtinový cukr + skořicový cukr
1 vejce na potření
Hrozinka nebo brusinka (jako oko pro beránka)

Postup: Nejprve si uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku třtinového cukru a lžíci vlažného mléka. Rozmícháme na kašičku a přikryté necháme vzejít. Kvásek je hotový jakmile se v něm začnou dělat bublinky a zvětší svůj objem (trvá to cca 10-15 minut). Je dobré nechat kvásek vzejít na teplém místě). Jakmile máme kvásek hotový, tak si do mísy prosejeme obou mouky, přidáme špetku soli a skořici s kardamonem. Doprostřed uděláme důlek a vlijeme vlažné mléko, žloutky, kvásek a povolený tuk. (Doporučuji tuk nejprve rozehřát a pak pomalu nechat zchladnout. Nepřidávejte tuk příliš horký, zničili byste tak kvasinky a těsto by nevykynulo). Poté vypracujeme těsto a necháme jej pod utěrkou kynout cca 30 minut. Těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem. Po vykynutí si bochánek těsta rozdělíme na čtyři díly. Troubu předehřejme na 180 stupňů.
Vezmeme si jeden díl těsta a z toho si oddělíme cca 1/3 na hlavu, roh, ocásek a nohy a zbytek těsta vyválíme (válím na potravinové folii nebo dobře pomoučeném válu), těsto vyválíme na placku o tloušťce cca 3-5 mm. Tuto placku pak posypeme třtinovým cukrem smíchaným s cukrem skořicovým (množství záleží na tom, jak moc máte rádi sladké, já jsem na jednoho beránka použila cca 4 lžíce třtinového cukru + 1 lžíci skořicového cukru). Posypanou placku pak zarolujeme jako roládu a krájíme z ní cca 1 cm široká kolečka. Ta pak skládáme na plech vedle sebe (do tvaru beránka, do tvaru oválu, ke kterému pak přidáme ze zbytku těsta hlavičku, nohy, roh a ocásek). Naposled přidáme na hlavičku hrozinku (brusinku) jako oko. Na plechu necháme beránka kynout ještě cca 10 minut. Před pečením pak potřeme beránka rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě cca 40-45 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme ještě poprášit cukrem. Pak už jen ulamujeme jednotlivé šneky.