Poctivě a chutně
Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou si můžete udělat jak ve všední den, tak i na Štědrý večer jako alternativu klasické rybí polévky.

Smetanová rybí polévka se zeleninou

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:
2 středně velké mrkve
1 petržel
1/4 celeru
5 růžiček květáku
5 růžiček brokolice (pokud nemáte můžete dát o to více květáku)
1 malá cibule
3 středně velké brambory
olej
hrubozrnná sůl
vícebarevný pepř
směs sušeného koření cca 1-2 lžičky od každého (petržel sušená, libeček, pažitka)
500- 600 g ryby (mník, nebo treska bez kostí, bez kůže či jiná bělomasá ryba)
250 ml smetany (lze klasická na vaření, pro abkm jsem použila sójovou smetanu alpro)
800 ml zeleninového vývaru

Postup: Na oleji si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3-5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu (klasickou/rostlinou) a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme např. s krutónky. Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva (pro alergii na lepek pečiva bezlepkového). Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.