Ladíme chutě na Vánoce, takže u nás dnes byla ryba. Zvolila jsem vak její trochu netradiční úpravu i podobu a stejně tak to platí i o příloze. Z klasického vánočního jídla jako je bramborový salát a ryba vznikla odlehčená varianta, která zohledňuje i případné potravinové alergie, má totiž bezlepkovou a bezmléčnou podobu. Ten, kdo žádné zdravotní omezení nemá si na ni, však může také pochutnat. Rybí kuličky s mandlemi a tymiánem, lehký bramborový salát se zálivkou Počet porcí: cca 20 kusů kuliček (4 porce) Doba přípravy: 45 minut Ingredience rybí kuličky: 650 g filetů bělomasé ryby (treska apod.) 100 g mandlí 3 vejce 3 lžíce jáhlové mouky (pakliže nemusíte řešit lepek, můžete použít strouhanku či klasickou pšeničnou mouku) Křupavá kukuřičná strouhanka (na obalení) Hrubozrnná sůl Vícebarevný pepř Voda 3 bobkové listy 4-5 kuliček černého pepře 2 lžičky tymiánu Ingredience salát: 800 g brambor 8 sterilovaných okurek 1 červená cibule Zálivka: 8 lžic olivového oleje 6 lžic vinného octa 4 lžíce medu Hrubozrnná sůl Vícebarevný pepř Svazeček pažitky nebo 2 jarní cibulky (zelená část) Postup: Nejprve si rybu omyjeme a pak ji dáme do kastrolu a zalijeme vodou, tak aby byla ponořena, ale ne více. Do vody dáme bobkový list, 1 lžičku tymiánu a černý pepř a přivedeme k varu. Přidáme sůl, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Jde o to, aby se ryba trochu povařila a přitom do sebe natáhla chutě koření. Poté rybu vyndáme a necháme zchladnout. Mezitím si ve větší míse rozmixujeme mandle najemno. Poté přidáme zchladlou rybu, kterou buď můžeme natrhat rukama, nebo naškrábeme pomocí vidličky. Přidáme lžičku tymiánu, vejce a jáhlovou mouku. Promícháme a pomocí namočených rukou odebíráme ze směsi a tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky pak obalíme v křupavé kukuřičné strouhance. Konečnou přípravu pak můžeme udělat tak, že kuličky rychle osmažíme na pánvi nebo je upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut (pokud budete dávat do trouby, tak kuličky před pečením pokapejte olivovým olejem a cca v půlce doby pečení otočte a opět pokapejte olejem). Na salát budeme potřebovat uvařené brambory. Tedy brambory dáme do vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme do změknutí (10-15 minut), záleží to na velikosti brambor. Jakmile jsou brambory uvařené, tak je necháme mírně zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do větší mísy a pak přidáme nakrájené okurky a cibuli na kolečka. Přísady na zálivku si nalijeme do misky a pomocí metličky prošleháme. Salát zalijeme zálivkou a nakonec přidáme buď nasekanou pažitku, nebo jarní cibulku. Rybí kuličky pak podáváme s lehkým bramborovým salátem. |