Polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Kořenovou zeleninu totiž mám doma pořád. Podle mě je to základ kuchyně a i s mále se dá vykouzlit chutné jídlo. Tato polévka je rychlá, jednoduchá a co je hlavní, rodině moc chutná. Polévka z kořenové zeleniny a tymiánu počet porcí: 4 doba přípravy: 20 minut Ingredience: 4 mrkve 2 petržele 1/4 celeru (nebo lze použít 3 řapíky celeru) 1 střední cibule olej hrubozrnná sůl vícebarevný pepř 2 kuličky nového koření 2 bobkové listy 2 lžíce sušené kořenové zeleniny 750 ml vývaru 100 ml smetany (použila jsem sójovou) Postup: Na oleji osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkve, petržel, celer), přidejte koření (nové koření, bobkový list, sušenou kořenovou zeleninu) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit cca 15 minut (do změknutí zeleniny). Po změknutí zeleniny vyndejte koření (můžete si odebrat trochu, já ji používám na dozdobení), přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte provařit. Pokud je třeba tak dochutíme solí či pepřem |