Díky podzimnímu počasí začínám mít chuť na jídla, která mě tak říkajíc zahřejí i zevnitř, což karí rozhodně splňuje. Díky voňavému koření, zázvoru a chilli vás toto jídlo zahřeje a zasytí. Květákové karí je bezmasou variantou tohoto pokrmu, což mu však neubírá na jeho lahodnosti. Pakliže hledáte bezmasou variantu jídla a máte rádi trochu pálivé, tak je toto jídlo jako stvořené pro vás.
Postup: Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Stejně tak i česnek. Chilli papričku si přepůlíme a vyndáme semínka, nakrájíme ji nadrobno. Citrónovou trávu si omyjeme a naklepeme nožem (já ji nechávám při vaření v celku a pak na konci z jídla vyndávám). Zázvor si oloupeme a najemno nakrájíme. Stejně tak oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Nakonec si nachystáme květák, který si rozebereme na jednotlivé růžičky, propláchneme a osušíme. Košťál nevyhazujeme, nakrájíme jej na drobné kostičky a přidáme k bramborám. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, zázvor, citrónovou trávu a chilli papričku. Vše krátce orestujeme. Po chvíli přidáme brambory a nakrájený květákový košťál a opět orestujeme. Směs posypeme nejdříve kořením garam masala a pak kari kořením. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalí. Směs zalijeme kokosovým mlékem a vaříme na mírném plameni cca 10 minut, poté přidáme na růžičky obraný květák a vaříme ještě 5-10 minut, tak aby byl květák měkký. Nakonec karí dochutíme šťávou z limetky, solí a pepřem.Karí můžete podávat např. s rýží nebo s chlebem naan. K dochucení pak dle libosti ještě chilli papričky či limetkovou šťávu. Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recept/kvetakove-kari-s-kokosovym-mlekem |