Poctivě a chutně

Víkendové vaření je ve znamení kompromisů, tedy snažíme se vybrat takové jídlo, aby byli spokojení všichni. Dnešní nedělní oběd se tedy nesl v omáčkovém duchu. Díky velkému nákupu v Globusu jsem měla hezký kousek hovězího masa a k němu zvolila zeleninovou omáčku s rajčatovým základem a navíc mrkev a hrášek.

Hovězí na mrkvi a hrášku

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut (tlakový hrnec)

Ingredience:
cca 600 g hovězího předního (krk)
1 velká cibule
3 velké mrkve
2 stroužky česneku
150 g mraženého hrášku
cca 800 ml hovězího vývaru
1 plechovka drcených rajčat
1-2 lžíce worcesterové omáčky (pro malé děti vynecháme)
2 bobkové listy
hrubozrnná sůl
barevný pepř celý
olej
2-3 lžíce směsi Hraška (na zahuštění)

Pozn.: omáčku lze zahustit klasickou jíškou, nebo pro alergii na lepek směsí Hraška nebo odebrat část zeleniny, rozmixovat ji a poté přidat zpět do omáčky

Postup: Nejprve si očistíme maso, nakrájíme na kostky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme si najemno cibuli, okrájíme mrkev a nakrájíme na kolečka. Maso si v hrnci zatáhneme na oleji a pak jej dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, mrkev a bobkový list a osmahneme. Poté přidáme směs drcených rajčat a worcesterovou omáčku (pokud ji dáváme), přidáme vývar a osolíme a opepříme. Promícháme, přiklopíme tlakový hrnec a vaříme cca 40 minut. Poté hrnec odpustíme, otevřeme a přidáme hrášek, necháme provařit cca 5 minut. Poté přidáme dle návodu směs na zahuštění Hraška a provaříme. Pokud je třeba tak dochutíme solí, pepřem. Podáváme např. s uvařeným bramborem.