Poctivě a chutně

Klasický guláš je u nás oblíbený, ale větší oblibě se začíná těšit i jeho podoba s červenými paprikami. Chuť samotných paprik se do omáčky krásně promítne a díky nim to není úplně obyčejný guláš, ale takový, jehož chuť vás osloví. Vychutnat si jej můžete s vaší oblíbenou přílohou, u našich dětí jsou to těstoviny.

Paprikový guláš

Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: v tlakovém hrnci 45 minut + 10 minut příprava

Ingredience:
750 g hovězího na guláš (použila jsem maso z kýty z mladého býka)
4 středně velké cibule
1-2 stroužky česneku
3 červené papriky
6 lžiček majoránky
3-4 lžičky červené mleté papriky
Hrubozrnná sůl
Vícebarevný pepř
olej
Cca 800 ml vývaru
Na zahuštění jíšku (pro bezlepkovou variantu jsem použila Hrašku)

Postup: Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. Poté si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek a na nudličky nakrájíme červené papriky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli a česnek. V případě guláše je dobré cibuli opravdu osmahnout, až chytne hnědavou barvu (ale zase nepřetáhnout, aby vám nezhořkla). Jakmile má cibule a česnek požadovanou barvu, tak přidáme na nudličky nakrájené papriky a na kostky nakrájené maso a maso zatáhneme. Zatáhnuté maso pak posypeme cca 3 lžičkami majoránky a červenou paprikou, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni vařit cca 45 minut.
Poté tlakový hrnec opatrně odpustíme a otevřeme. Přidáme zbytek majoránky a promícháme. Na zahuštění použijeme jíšku nebo pro bezlepkovou variantu Hrašku a necháme provařit. Na konci dochutíme dle potřeby solí či pepřem. Podáváme s oblíbenou přílohou (bramborem, těstovinami, knedlíkem)