Poctivě a chutně

Kočičí tanec je staročeské jídlo, které je spojeno s velikonočními svátky, ovšem v každém kraji republiky si pod tímto názvem představí něco jiného – někde jde o kombinaci krup a čočky, jinde o brambory se zelím. Já jsem se rozhodla pro kombinaci pohanky kroupy a červené čočky, ovoněla majoránkou a osvěžila petrželkou. Pro „masožravce“ jsem přidala navíc anglickou slaninu.

Pohankovo čočkový salát aneb kočičí tanec

Počet porcí: 2-3
Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:
100 g pohanky (kroupy)
100 g červené čočky
4-5 plátků anglické slaniny
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
½ hrsti petrželky
Hrubozrnná sůl
Pepř barevný celý

Postup: Nejprve si uvaříme pohanku dle návodu na obalu, tedy pohanku propláchněte a vařte v poměru 1:1,5 v osolené vodě. Vařte cca 2-3 minuty a poté nechejte 30 minut dojít. Taktéž si uvaříme červenou čočku, tedy cca 4 minuty ve vroucí vodě. Solíme až na závěr a poté scedíme a necháme stranou.
Mezitím si na pánvi dáme plátky slaniny a osmažíme si je dokřupava. Dáme si je stranou. Nakrájíme si najemno cibuli a česnek a krátce je na pánvi osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme uvařenou čočku a pohanku. Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Opět vše promícháme. Když už máme mimo plamen, tak vmícháme najemno nasekanou petrželku a na kousky nasekanou slaninu. Můžeme podávat samotné, nebo třeba se zastřeným vejcem.