Poctivě a chutně
Léto je obdobím, kdy člověk upřednostní lehčí jídla nejen, pokud jde o chuť ale také o přípravu. Proto jsem se rozhodla udělat noky s rajčaty, a aby to nebyly jen tak obyčejné noky, přidala jsem do nich ricottu. Určitě stojí za vyzkoušení a ve spojení s rajčaty a tymiánem představují tyto noky skvělou volbu. 

Bramborovo ricottové noky s rajčaty a tymiánem 

Počet porcí: 2-3
Dobra přípravy: 30 minut

Ingredience:
4 střední brambory
130 g hrubé mouky
50 g polenty (nebo lze nahradit stejným množstvím hrubé mouky)
1 vejce
1/4 lžičky muškátového oříšku
110 g ricotty
Hrubozrnná sůl
1-2 stroužky česneku
30 g másla
4 – 5 velkých rajčat
3 snítky tymiánu (nebo o lžičku více sušeného)
2 lžičky sušeného tymiánu 

Postup: Noky si připravíme tak, že uvaříme brambory ve slupce do měkka. Necháme vychladnout, oloupeme. Nastrouháme nebo protlačíme přes cedník. Přidáme ostatní suroviny (vejce, hrubou mouku, polentu, ricottu, sůl, muškátový ořech) a vytvoříme těsto, že kterého si vyválíme středně tenký váleček a nožem ukrajujeme noky. Noky vaříme v osolené, vroucí vodě než noky vyplavou, poté vyndáme. Na pánvi si rozpustíme máslo a chvíli ho pražíme dohněda. Přidáme česnek nasekaný na plátky a poté snítky tymiánu a necháme chvíli opéci. Rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme k česneku a tymiánu. Uvařené noky přidáme k rajčatové směsi, přidáme sušený tymián, promícháme a podáváme.