Poctivě a chutně

V období, kdy se to venku bacily jen hemží, je u nás oblíbený čaj ze zázvoru s medem a citronem. Je to nejlepší lék a
skvělá kombinace chutí. Když je něco dobrého tak proč to nevyužít i jinak, tak se zrodil nápad na zázvorové sušenky.
Jsou stejně dobré jako „tekutá“ varianta.

Zázvorové sušenky

Počet porcí: 40-50 kusů (dle velikosti vykrajovátka)
Doba přípravy: 10 minut příprava těsta + chlazení (u bezlepkové varianty doporučuji chladit těsto déle, nejlépe přes
noc + 10 minut pečení)

Ingredience:
180 g mouky (pro bezlepkovou variantu jsem použila Doves Farm červenou, jinak vyzkoušeno se špaldovou moukou)
65 g změklého tuku (Hera)
3-4 lžíce medu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička prášku do pečiva (bezlepková varianta prášek do pečiva bez lepku)
1-2 lžičky citronové šťávy (případně i trochu citrónové kůry z bio citrónu)

Postup: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, zázvorem a poté přidáme povolený tuk, med a citronovou
šťávu. Propracujte hmotu na těsto, které zabalíte do potravinové folie a dáte do lednice odpočinout (lepková varianta
stačí 1 hodina, bezlepková minimálně 4 hodiny). Poté z těsta vyválejte placku (u bezlepkové varianty vyvaluji před
potravinovou fólii) tlustou cca 0,5 cm a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary. Sušenky dejte na plech s pečícím
papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 8-10 minut až začnou sušenky mírně hnědnout.

Výborné jsou k čaji a jak jinak zázvorovému s medem a citronem.