Poctivě a chutně

Pomazánky jsou dle mého neprávem opomíjeny. Samy o sobě však skrývají dle mého neuvěřitelný potenciál a to jak chutí, tak především variability při jejich výrobě. Já jsem zvolila spojení zeleniny a ovocné šťávy. Výsledná chuť je pro mě velice příjemná a určitě bych ji řadila k pomazánkám, které si zaslouží své místo v jídelníčku.

Pomazánka z pečené mrkve a pomeranče

Počet porcí: cca 450g
Doba přípravy: 35 min

Ingredience:
3 střední mrkve (3 vetší mrkve)
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky koření zahradní pochoutka (sušená cibule, česnek, petržel, paprikové floky)
Šťáva z ½ pomeranče
2 lžíce zakysaného výrobku nebo smetanového sýru (pro abkm jsem použila zakysaný sójový výrobek Joya soya crémesse)
Hrubozrnná sůl
Vícebarevný pepř
K podávání nasekaná jarní cibulka

Postup: Mrkev si očistíme a nakrájíme na středně velké klínky. V misce si smícháme olivový olej a koření, promícháme. Směs z olivového oleje pak dáme na mrkev a celou jí obalíme. Menší plech si vyložíme pečícím papírem a dáme na něj mrkev. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Poté přidáme šťávu z poloviny pomeranče, promícháme a pečeme dalších cca 15 minut. Upečenou mrkev pak přendáme do mixéru (nebo mixujeme pomocí tyčového mixéru) a rozmixujeme dohladka přidáme zakysaný výrobek a promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s oblíbeným pečivem a posypané nasekanou jarní cibulkou.