Poctivě a chutně
Polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Kořenovou zeleninu totiž mám doma pořád. Podle mě je to základ kuchyně a i s mále se dá vykouzlit chutné jídlo. Tato polévka je rychlá, jednoduchá a co je hlavní, rodině moc chutná.

Polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

počet porcí: 4
doba přípravy: 20 minut

Ingredience:
 4 mrkve
 2 petržele
 1/4 celeru (nebo lze použít 3 řapíky celeru)
 1 střední cibule
 olej
 hrubozrnná sůl
 vícebarevný pepř
 2 kuličky nového koření
 2 bobkové listy
 2 lžíce sušené kořenové zeleniny
 750 ml vývaru
 100 ml smetany (použila jsem sójovou)

Postup: Na oleji osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkve, petržel, celer), přidejte koření (nové koření, bobkový list, sušenou kořenovou zeleninu) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit cca 15 minut (do změknutí zeleniny). Po změknutí zeleniny vyndejte koření (můžete si odebrat trochu, já ji používám na dozdobení), přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte provařit. Pokud je třeba tak dochutíme solí či pepřem